Korona, híd, mint beragasztott fix fogpótlás

Ha a fogban nagyobb mértékű saját foganyag hiány van, és szeretnénk a megmaradt még használható állományt megvédeni, a sérült részek eltávolítása után a hiányzó részeket pótoljuk.

Ez történhet csappal vagy speciális csonképítő műanyagokkal.

A fog lecsiszolása után a csonkról vagy csonkokról lenyomatot veszünk, ezt elküldve a technikai laborban készül el a csonkot borító teljes korona, illetve ha van, a hiányt pótló rész, ekkor viszont már hídról beszélünk.

A korona anyaga állhat:

• fémvázra égetett porcelánból, ahol a fémváz lehet nikkelmentes co-cr ötvözet, vagy titán (színfém, nem ötvözet), ami nem allergizál, illetve arany-platina ötvözet.

• vagy tisztán csak porcelán, fémváz nélkül. A Korona vagy a híd rögzítéseket – a csonkon, vagy a csonkokon, ami akár lehet műtéti úton csontba ültetett implantátum is -, különböző ragasztóanyagokkal végezzük.

• vagy teljesen fémmentes zirkon, zirkonium-oxid alapra égetett porcelánból. Napjainkban ez a fémmentes megoldás az esztétikum csúcsa. Ezzel az eljárással elkészült koronák sokkal élethűbbek, szebbek, mint az eddigi fémkerámia koronák. Későbbiekben, ha természetes folyamatként ínysorvadás lépne fel, nem láthatók szürke, fekete koronaszélek a fémmentesség miatt.